Peningkatan Kuantitas dan Kualitas Produksi Kerupuk Basa di Desa Jegu, Kabupaten Tabanan

  • Made Agus Putra Subali Institut Teknologi dan Bisnis STIKOM Bali
  • I Gusti Rai Agung Sugiartha
  • Arya Faisal Akbar
Keywords: basa crackers, quantity and quality of production, online marketing

Abstract

The partner in this program is the home industry of “basa” crackers or seasoning crackers. There are several partner problems, 1) Long production time, 2) Simple and conventional product packaging, 3) Profit sharing from product marketing. The solutions to overcome these problems are, 1) Providing production equipment, 2) Installing packaging label, 3) Promotion through facebook. The results are, 1) The partner is able to accelerate and increase production quantity where in single production, the partner can produce more than 105 packs of basa crackers. 2) Product quality is better with packaging label. 3) Promotion through facebook can expand market share.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andayani, S., Tjahyono, E., & Sajio. (2014). Peningkatan Kuantitas dan Kualitas Produk pada Perajin Batik Dukuh Kupang Kota Surabaya. Jurnal Pengabdian LPPM Untag Surabaya, 01(01), 41–51.

Efendi, M. R., Wahyuni, S., & Zulianto, M. (2018). Pengaruh Facebook Sebagai Social Media Marketing Terhadap Perilaku Konsumtif Mahasiswa. Jurnal Pendidikan Ekonomi: Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan, Ilmu Ekonomi, Dan Ilmu Sosial, 12(1), 82–87.

Kusuma, I. G. N. A., & Wedasari, N. L. N. M. (2019). Pendampingan dan Peningkatan Produksi IRT – Kue Bugis Desi di Desa Tuakilang Tabanan. WIDYABHAKTI Jurnal Ilmiah Populer, 1(3), 35–40.

Pratama, A. K. Y., Wisdaningrum, O., & Nugrahani, M. P. (2020). Pendampingan dan Penerapan Teknologi Untuk Peningkatan Produktivitas Usaha Mikro Gula Semut. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 275–284.

Purwana, D., Rahmi, & Aditya, S. (2017). Pemanfaatan Digital Marketing bagi Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM) di Kelurahan Malaka Sari, Duren Sawit. Jurnal Pemberdayaan Masyarakat Madani (JPMM), 1(1), 1–17.

Puspitawati, N. M. D., Wijaya, I. M. H., & Paramita, I. A. P. U. (2018). PKM Kelompok Usaha Olahan Kacang untuk Oleh-Oleh Khas Bali. SINAPTEK, 87–96.

Sipahutar, H., Sirait, M., Harahap, M. H., Irfandi, Panggabean, D. D., Anggriyani, & Syah, D. H. (2020). Peningkatan Kualitas Tahu Mbak Trisni Di Kecamatan Percut Sei Tuan. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 384–390.

Suartana, I. K., Purniawan, I. M. E., & Wiradnyani, N. K. (2018). PKM Loloh Kunyit di Desa Pejeng Kelod Tampaksiring Gianyar. SINAPTEK, 145–156.

Suniantara, I. K. P., Putra, I. G. E. W., & Hutajulu, S. (2019). Pelatihan Pengolahan dan Pengemasan Kacang Mentik di Desa Bukit. WIDYABHAKTI Jurnal Ilmiah Populer, 1(2), 21–25.

Zuhri, S. (2013). Analisis Pengembangan Usaha Kecil home Industri Sangkar Ayam Dalam Rangka Pengentasan Kemiskinan. Manajemen Dan Akuntansi, 2(3), 46–65.

Published
2020-09-16
How to Cite
Made Agus Putra Subali, I Gusti Rai Agung Sugiartha, & Arya Faisal Akbar. (2020). Peningkatan Kuantitas dan Kualitas Produksi Kerupuk Basa di Desa Jegu, Kabupaten Tabanan. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(4), 730-736. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i4.4625
Abstract viewed = 537 times
PDF downloaded = 519 times PDF downloaded = 0 times