Socialization Of Food Packaging Labeling In Msme Food Products In Pagelaran Village

Sosialisasi Pelabelan Kemasan Pangan Di Umkm Produk Pangan Desa Pagelaran

Authors

  • Julfi Restu Amelia Sahid University Author
  • Annisa Retno Utami Universitas Sahid Author
  • Kania Ratnasari Universitas Sahid Author

DOI:

https://doi.org/10.31849/dinamisia.v9i3.23242

Keywords:

Pagelaran Village, Packaging labels, Food, Socialization, MSMEs

Abstract

Pagelaran Village, Ciomas, Bogor, has several food product MSMEs that do not yet have packaging labels. Packaging labeling is an important thing to consider because it can influence consumer decisions in purchasing food products, so socialization related to this is important to do. The PKM activities carried out aim to socialize packaging labeling in several food product MSMEs and increase respondents' knowledge regarding food labels. The socialization method is carried out through lectures and demonstrations. The level of success of the socialization is measured using the pre-test and post-test methods using Google Forms. The results of the success measurement show that there is an increase in the knowledge of socialization participants regarding food packaging labeling and the components contained therein. These results also show that there is an increase in participants' knowledge regarding things that are not allowed to be included in food labels

References

Badan Pengawas Obat Dan Makanan RI. 2020. Pedoman Label Pangan Olahan

Fibrianti, N. (2019). Upaya Pemahaman Pencantuman Label Pada Kemasan Produk Makanan Bagi siswa SMA 12 Semarang. Jurnal Pengabdian Hukum Indonesia, 2(1), 1-9.

Maulida, A. Z. (2019). Membaca label pangan pada mahasiswa Gizi UIN Walisongo Semarang. Skripsi. UIN Walisongo Semarang.

Megananda, R. C. (2022). Sosialisasi Perbaikan Label Kemasan Pangan Pada Home Industri di Kelurahan Wonotingal, Kota Semarang. In Proceeding Biology Education Conference: Biology, Science, Enviromental, and Learning (Vol. 19, No. 1, pp. 155-162).

Oktaviana, W. (2017). Hubungan Antara Karakteristik Individu Dan Pengetahuan Label Gizi Dengan Membaca Label Gizi Produk Pangan Kemasan Pada Konsumen Di 9 Supermarket Wilayah Kota Tangerang Selatan Tahun 2016 (Bachelor's thesis, UIN Syarif Hidayatullah Jakarta: Fakultas Ilmu Tarbiyah dan Keguruan, 2017).

Octasylva, A. R. P., Leonita, S., & Damang, S. M. (2020). Pelatihan Desain Kemasan Produk UMKM di Tangerang Selatan. Empower. Community, 1(2), 41.

Pawestri, S., Perdhana, F. F., Handito, D., Pertiwi, M. G. P., Sinaga, Y. M. R., Saputra, O., ... & Rasyda, R. Z. (2023). Edukasi Standar Kemasan, Label, dan PIRT sebagai Upaya Peningkatan Daya Jual Produk Pangan Masyarakat. Alamtana: Jurnal Pengabdian Masyarakat UNW Mataram, 4(3), 275-285.

Pratiwi, R. (2019). Pencantuman komposisi bahan pada label makanan kemasan sebagai hak hukum di Kota Pekanbaru. Jurnal Gagasan Hukum, 1(01), 63-87.

Sedijani, P. (2024). Penyuluhan Pentingnya Membaca Label Kemasan Pangan Untuk Menjaga Gizi Seimbang. Jurnal Pengabdian Magister Pendidikan IPA, 7(2), 726-728.

Sudjana, S. (2020). Desain Kemasan Produk (Analisis Perbandingan: Efektivitas Pelindungan Desain Industri atau Merek). Jurnal Khatulistiwa Informatika, 4(1), 117-126.

Supraptiningsih, U. (2006). Pentingnya Pencantuman Label Pangan pada Produk-produk Pangan/Camilan untuk Perlindungan Konsumen. AL-IHKAM: Jurnal Hukum & Pranata Sosial, 1(2), 199-211.

Susanto. 2008. Pengaruh Label Kemasan Pangan Terhadap Keputusan Siswa Sekolah Menengah Atas Dalam Membeli Makanan Ringan Di Kota Bogor. Fakultas Teknologi Pertanian, Institut Pertanian Bogor.

Susanto, G. V., Safitri, A. D., Zebua, W. C. Z., Diana, A. F., Faqillah, M., & Kurnianto, M. A. (2024). Pendampingan Pembuatan Nomor Induk Berusaha (NIB) dan Evaluasi Label Pangan untuk UMKM Desa Ketintang Baru. DIANDRA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 41-47.

Winiastri, D., & Darban, H. (2017). Hubungan Pengatahuan Ibu Dengan Kebiasan Membaca Label Kemasan Pangan Pada Ibu Yang Mempunyai Bayi Usia 6-12 Bulan di Wilayah Kerja Puskesmas Kepatihan Kecamatan Menganti Kabupaten Gresik. Infokes, 7(01), 9-14.

Downloads

Published

2025-06-26

How to Cite

Socialization Of Food Packaging Labeling In Msme Food Products In Pagelaran Village: Sosialisasi Pelabelan Kemasan Pangan Di Umkm Produk Pangan Desa Pagelaran. (2025). Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 9(3), 725-730. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v9i3.23242