Peningkatan Pengetahuan mengenai Kurang Energi Kronik (KEK) dan Gizi pada Ibu Hamil di Masa Pandemi Covid-19

  • Rifatul Masrikhiyah Universitas Muhadi Setiabudi
  • Anggray Duvita Wahyani Universitas Muhadi Setiabudi
  • Yuniarti Dewi Rahmawati Universitas Muhadi Setiabudi
  • Rifqi Fery Balfas Universitas Muhadi Setiabudi
  • Hanari Fajarini Universitas Muhadi Setiabudi
Keywords: Nutrition knowledge, KEK, Pregnant

Abstract

One of the nutritional problems that occur in pregnant women is chronic energy deficiency (KEK) in pregnant women. KEK is a condition caused by an imbalance between intake and energy and protein requirements. Data for Basic Health Research (Riskesdas) in 2018 shows the prevalence of the risk of KEK in pregnant women (15-49 years) in Indonesia is still quite high at 17.3%. One of the causes of KEK is knowledge about low nutritional food intake. The purpose of this PkM is to increase the level of knowledge of pregnant women about nutrition and KEK. The method used in this PkM is counseling through lecture media. The results of the PkM show an increase in knowledge of pregnant women before (pre-test) and after (post-test) counseling on nutrition and KEK

Downloads

Download data is not yet available.

References

Achmad, D Sediaoetama. Ilmu gizi. Jakarta: Dian Rakyat. 2010

https://jateng.bps.go.id/indicator/30/391/1/jumlah-ibu-hamil-melakukan-kunjungan-k1-melakukan-kunjungan-k4-kurang-energi-kronis-kek-dan-mendapat-tablet-zat-besi-fe-di-provinsi-jawa-tengah.html

https://brebeskab.bps.go.id/statictable/2020/03/26/1086/jumlah-ibu-hamil-melakukan-kunjungan-k1-melakukan-kunjungan-k4-kurang-energi-kronis-kek-dan-mendapatkan-tablet-zat-besi-fe-di-kabupaten-brebes-2015--2019.html

Fauziana, S., & Fayasari, A. (2020). HUBUNGAN PENGETAHUAN, KERAGAMAN PANGAN, DAN ASUPAN GIZI MAKRO MIKRO TERHADAP KEK PADA IBU HAMIL. Binawan Student Journal, 2(1), 191-199.

Azria, C. R., & Husnah, H. (2016). Pengaruh penyuluhan gizi terhadap pengetahuandan perilaku ibu tentang gizi seimbang balita kota banda aceh. Jurnal kedokteran syiah kuala, 16(2), 88-94.

Fitria, F., & Sudiarti, T. (2021). Pengaruh Penyuluhan terhadap Peningkatan Pengetahuan Gizi dan Kesehatan pada Ibu Balita di Mampang, Depok. Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas, 2(1), 9-14.

Utaminingtyas, F. (2020). Efektivitas penyuluhan kesehatan terhadap tingkat pengetahuan ibu tentang gizi seimbang pada balita di kelurahan tingkir lor, kota salatiga. Jurnal Medikes (Media Informasi Kesehatan), 7(1), 171-184.

Masrikhiyah, R. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang Dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 476-481.

Subekti, P., Bajari, A., Sugiana, D., & Hafiar, H. (2022). Peningkatan Pengetahuan Kebencanaan Masyarakat Pangandaran Dalam Mewujudkan Masyarakat Tahan Bencana. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 346-352.

Published
2022-12-30
How to Cite
Masrikhiyah, R., Wahyani, A. D., Rahmawati, Y. D., Balfas, R. F., & Fajarini, H. (2022). Peningkatan Pengetahuan mengenai Kurang Energi Kronik (KEK) dan Gizi pada Ibu Hamil di Masa Pandemi Covid-19. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(6), 1428-1433. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v6i6.10421
Abstract viewed = 458 times
PDF downloaded = 1025 times