Making Eco-enzyme Formulation for Students of SMAN 1 Larangan Brebes District Through Community Service

Pembuatan Eco-Enzyme Untuk Siswa Sman 1 Larangan Kabupaten Brebes Melalui Melalui Kegiatan Pengabdian Kepada Masyarakat

  • Aldi Budi Riyanta Politeknik Harapan Bersama
  • Inur Tivani
  • Heru Nurcahyo
Keywords: Eco-enzymes, organic waste, community service

Abstract

Law No. 18 of 2008 was enacted by the Government in the context of waste management. One of the waste in question is organic waste such as orange peel. In order to realize the activities of the tri darma and environmental-based “adiwiyat”a schools at SMA N 1 Larangan, community service activities related to the manufacture of eco-enzymes were held. This community service activity aims to increase knowledge about the processing of organic waste from orange peel into eco-enzymes in the form of training on making eco-enzymes to improve eco-enzyme-based waste treatment skills. The method of activities carried out includes preparation in the form of activities in the laboratory of DIII pharmacy Politeknik Harapan Bersama, implementation in the form of providing education and training to students and evaluation in the form of pre-tests and post tests to measure the increase in student knowledge.  The results of this community service activity have been adjusted to the purpose of this service, namely to increase students' knowledge and skills by 58.6% based on a questionnaire survey shortly before and after the training activity for making eco-enzymes and processed products.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Dewi, D. M. (2021). Pelatihan Pembuatan Eco Enzyme Bersama Komunitas Eco Enzyme Lambung Mangkurat Kalimantan Selatan. Jurnal Pengabdian ILUNG (Inovasi Lahan Basah Unggul), 1(1), 67. https://doi.org/10.20527/ilung.v1i1.3560
Fadillah, I., Lutfienzy, A., Kamil, M. F. E., Shalahuddin, M., Azidah, N., Hanifatul, M., Niffa, A., Rahmatus, S., & Fikri, K. (2019). Perubahan Pola Pikir Masyarakat tentang Sampah melalui Sosialisasi Pengolahan Sampah Organik dan Non Organik di Dusun Pondok, Kecamatan Gedangsari, Kab. Gunungkidul. Prosiding Konferensi Pengabdian Kepada Masyarakat, 1, 239–242.
Fitri, H., Sari, S. R., Kasuma, N., Khairani, R., Sumantri, D., & Fajrin, F. N. (2021). Warta Pengabdian Andalas. 28(3), 200–205.
Jefrey, Wilhelmina, S. L., Viennie, K., Trisca, V., Afrianty, S., Danat, V., M, V. K., & Christhomas, J. (2019). Penyediaan tempat pembuangan sampah dan edukasi klasifikasi jenis-jenis sampah. The First National Conference for Community Service Project(1stNaCosPro2019)Empowering Society, Driving Change: Social Innovation, 255–260.
Mardiani, I. N., Nurhidayanti, N., & Huda, M. (2021). Sosialisasi Pemanfaatan Limbah Organik Sebagai Bahan Baku Pembuatan Eco Enzim Bagi Warga Desa Jatireja Kecamatan Cikarang Timur Kabupaten Bekasi. Jurnal Abdimas Pelita Bangsa, 2(01), 42–47.
Marlinda, Nadir, M., & Ramli. (2022). ETAM : Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat Pelatihan Pembuatan Eco Enzim dari Sampah Organik Rumah Tangga Pada Kelompok Cleaning Service Politeknik Negeri Samarinda. ETAM:Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 99–112.
Masrikhiyah, R., Wahyani, A. D., Rahmawati, Y. D., & Balfas, R. F. (2022). Peningkatan Pengetahuan mengenai Kurang Energi Kronik ( KEK ) dan Gizi pada Ibu Hamil di Masa Pandemi Covid-19. 6(6), 1428–1433.
Nurfajriah, N. N., Mariati, F. R. I., Waluyo, M. R., & Mahfud, H. (2021). Pelatihan Pembuatan Eco-Enzyme Sebagai Usaha Pengolahan Sampah Organik Pada Level Rumah Tangga. Jurnal Ikra-Ith Abdimas, 4(3), 194–197. https://journals.upi-yai.ac.id/index.php/IKRAITH-ABDIMAS/article/view/1535
Ramadani, A. H., Rosalina, R., & Ningrum, R. S. (2019). Pemberdayaan Kelompok Tani Dusun Puherejo dalam Pengolahan Limbah Organik Kulit Nanas Sebagai Pupuk Cair Eo-Enzim. Prosiding Seminar Nasional HAYATI, 7(September), 222–227.
Rambe, T. R. (2021). Sosialisasi Dan Aktualisasi Eco-Enzyme Sebagai Alternatif Pengolahan Sampah Organik Berbasis Masyarakat Di Lingkungan Perumahan Cluster Pondok II. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 36–41.
Riyanti, F., Desnelli, Yuliasari, N., & Purwaningrum, W. (2021). Pembuatan Eco Enzim dari Limbah Rumah Tangga Sebagai Cairan dengan Berbagai Manfaat Di Desa Burai Kecamatan Tanjung Batu Kabupaten Ogan Ilir. Jurnal Pengabdian Sriwijaya, 9(1), 1198–1204.
Rochyani, N.-, Utpalasari, R. L., & Dahliana, I. (2020). Analisis Hasil Konversi Eco Ezyme Menggunakan Nenas (Ananas comosus ) dan Pepaya (Carica papaya L.). Jurnal Redoks, 5(2), 135. https://doi.org/10.31851/redoks.v5i2.5060
Sejati, S. P., & Nurhidayanto, I. R. (2022). Peningkatan Literasi Sumber Daya Air Tanah Menggunakan Media Interaktif Berbasis Android. 6(6), 1454–1460.
Sujarta, P., & Simonapendi, M. L. (2010). Pelatihan Pengolahan Sampah Organik Dengan Konsep Eco-Enzym. Jurnal Pengabdian Papua, 10(1), 13–20. https://bit.ly/DaftarHadir-
Tamyiz, M., Hamidah, L. N., Widiyanti, A., & Rahmayanti, A. (2018). Pelatihan Pengelolaan Sampah Rumah Tangga Di Desa Kedungsumur, Kecamatan Krembung, Kabupaten Sidoarjo. Journal of Science and Social Development, 1(1), 16–23.
Tangapo, A. M., & Febby, K. (2021). Edukasi Pemanfaatan Eco-Enzim Hasil Fermentasi Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Hand Sanitizer di Kelurahan Meras Manado. The Studies of Social Science, 04(01), 01–09.
Yanti, R. N., Lestari, I., & Ikhsani, H. (2017). IbM Membuat Eco Enzym dengan Memanfaatkan Limbah Organik Rumah Tangga di Bank Sampah Berkah Abadi Kelurahan Limbungan Kecamatan Rumbai Timur. Prosiding Seminar Nasional, 3(3), 8–13.
Published
2023-09-04
How to Cite
Riyanta, A. B., Tivani, I., & Nurcahyo, H. (2023). Making Eco-enzyme Formulation for Students of SMAN 1 Larangan Brebes District Through Community Service: Pembuatan Eco-Enzyme Untuk Siswa Sman 1 Larangan Kabupaten Brebes Melalui Melalui Kegiatan Pengabdian Kepada Masyarakat. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(5), 1209-1216. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v7i5.13044
Abstract viewed = 151 times
pdf downloaded = 207 times