Reduksi Limbah Jerami Dan Sekam Padi Sebagai Pakan Ternak Alternatif

Keywords: Alternative Feed, Rice Straw, Delignification, Feed Pellet Technology

Abstract

The quantity of straw and rice husk waste remains a crucial problem to be solved, especially in Maggenrang Village, Bone Regency, South Sulawesi, so an alternative way for farmers to reduce it is through the combustion process that will add the problem of the impact of temporary air pollution but is harmful to the health of other residents. Therefore, community service is carried out to provide innovative solutions to the Eccengnge’ Farmer Group in Maggenrang Village by transforming rice straw and husk through the delignification process, which is continued by making animal feed pellets. The method of implementing this activity is carried out with three main stages: counseling, training, and mentoring to partners. The results showed an increase in partners' skills with three evaluation components, namely knowledge with a rise of 90% and production and supporting skills with an increase of 90% and 80%. Increasing skills for partners provides potential business opportunities by adding value to straw and rice husk waste into products with high commercial value, thus supporting the fulfillment of alternative, independent feed by the Maggenrang Village government based on local potential.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amrillah, N.A.Z., Hanum, F.F., & Rahayu, A. (2022). Studi Efektivitas Metode Ekstraksi Selulosa dari Agricultural Waste. Seminar Nasional Penelitian LPPM UMJ, Jakarta, 26 Oktober 2022.
Andayana, Y. (2014). Pembuatan Ethanol dari Jerami Padi Dengan Proses idrolisis dan Fermentasi. Jurnal Teknik Kimia, 8(2), 54-57.
Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Aswan, A., & Hasanuddin, N. (2021). Habis Manis Sepah Jadi Uang: Pemanfaatan Ampas Tebu Menjadi Boneka Arang Aktif. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 400-407.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Iqbal, M., Yusril, Y., & Isnain, N. (2022). Analisis Makronutrien N-Total Plant Growth Promoting Rizobacter dari Akar Bambu. Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (SNP2M), 7(1), 86-89.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2021). Bioinsektisida cair berbasis sekam padi melalui pemberdayaan kelompok tani Pada Elo’Desa Sanrego. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 5(6), 3366-3377.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pelatihan Transformasi Sekam Padi sebagai Biochar Alternatif. Kumawula: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 5(1), 95-102.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Yasser, M., Istiyana, A. N., Nur, A. S. A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pengolahan Minyak Parede Aroma Jeruk sebagai Diferensiasi Produk Ibu PKK Desa Latellang Kabupaten Bone. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(1), 115-119.
Asfar, A. M. I. A., Mukhsen, M. I., Rifai, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. H., Kurnia, A., & Syaifullah, A. (2022). Pemanfaatan Akar Bambu sebagai Biang Bakteri Perakaran PGPR di Desa Latellang. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(5).
Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Nur, S., Nurannisa, A., Asfar, A. H., & Kurnia, A. (2022). Diseminasi Pengolahan Dodol Ketan Hitam Berbasis Smart Production pada Kelompok Tani Maddaung. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(3), 390-400.
Asfar, A. M. I. T., Nur, S., Asfar, A. M. I. A., Nurannisa, A., Asfar, A. H., & Kurnia, A. (2022). Pelatihan Diversifikasi Olahan Beras Ketan Hitam menjadi Produk Teh Ase Pulu Lotong Praktis. Seminar Nasional Paedagoria, 2, pp. 404-412.
Asfar, A.M.I.A., & Asfar, A.M.I.T. (2021). Analysis of Molecular Stability on Waste Extracts of Trigona spp. Bees Haves Ethanoically. Jurnal Bahan Alam Terbarukan, 10(2), 75-80.
Asfar, A.M.I.T., Nur, S., Asfar, A.M.I.A., Asfar, A.H., Nurannisa, A., & Sudartik, E. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Teh dan Kopi Beras Khas Ketan Hitam di Desa Latellang Kabupaten Bone. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 255-266.
Asfar, A.M.I.A., & Asfar, A.M.I.T. (2023). Polifenol dalam Ekstrak Kayu Secang (Caesalpinia sappan L.) Hasil Ekstraksi Pelarut Berbantuan Ultrasonik. Prosiding Konferensi AIP, 2719(1).
Asfar, A. M. I. A., Rifai, A., Nurdin, M. I., Damayanti, J. D., & Asfar, A. M. I. T. (2020). Pengolahan Ikan Teri Kering Menjadi Abon Asin Gammi. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5 (1), 176–180.
Baharuddin, M., Sappewali., Karisma., & Fitriyani, J. (2016). Produksi Bioetanol dari Jerami Padi (Oryza Sativa L.) dan Kulit Pohon Dao (Dracontamelon) Melalui Proses Sakarifikasi dan Fermentasi Serentak (SFS). Chimica et Natura Acta, 4(1), 1-6.
Cristina, A. S., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Sirwanti, S., Sari, T. P., & Nurdin, N. (2022). Pemberdayaan kelompok ibu PKK Desa Batulappa dalam pembuatan KUBANANA Liptint Organik Multifungsi. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(2), 277-287.
Erviana, I., Asfar, A. M. I. T., Safar, M., Asfar, A. M. I. A., Dewi, S. S., Damayanti, W., & Yulita, Y. (2022). Biofoam Kemasan Ramah Lingkungan dari Limbah Kulit Kacang Tanah Kombinasi Sekam Padi. Prosiding Hapemas, 3(1), 439-445.
Mukhsen, M. I., Asfar, A. M. I. A., Rifai, A., & Lasire, L. (2022). Penerapan Biofermentor Sederhana pada Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Akar Bambu di Desa Latellang Kabupaten Bone. Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (SNP2M), 7(1), 420-424.
Novia., Wijayanti, D., & Yanti, P. (2017). Pengaruh Waktu Delignifikasi Terhadap Lignin dan Waktu SSF Terhadap Etanol Pembuatan Bioetanol dari Sekam Padi. Jurnal Teknik Kimia, 1(23), 19-27.
Partama, I.B.G., Yadnya, T.G.B., & Trisnadewi, A.A.A.S. (2018). Pemanfaatan Sekam Padi Teramoniasi Serta Terbiofermentasi dalam Ransum Disuplementasi Daun Sirih (Piper Beetle L.) Terhadap Penampilan Itik Bali Betina Fase Pertumbuhan. Majalah Ilmiah Peternakan, 21(2), 51-55.
Pramana, A., Razak, A.R., & Prismawiryanti. (2016). Hidrolisis Selulosa dari Sekam Padi (Oryza Sativa) Menjadi Glukosa dengan Katalis Arang Tersulfonasi. KOVALEN, 2(3), 61-66.
Pratiwi, R., Rahayu, D., & Barliana, M.I. (2016). Pemanfaatan Selulosa dari Limbah Jerami Padi (Oryza Sativa) Sebagai Bahan Bioplastik. IJPST, 3(3), 83-91.
Rasmiati, R., Jafar, M., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Ekawati, V. E., & Riska, A. (2023). Introduksi Olah Praktis Pasta Gigi dari Kombinasi Limbah Cangkang Telur dan Daun Sirih di Desa Pitumpidange. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(1), 151-163.
Rasmiati, R., Jafar, M., Asfar, AMIT, Asfar, AMIA, Ekawati, VE, & Riska, A. (2022). Pemberdayaan Kelompok Karang Taruna Desa Pitumpidange melalui Pembuatan Pasta Gigi Ramah Lingkungan. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat , 3 (2), 288-297.
Wahyuni, N., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Asrina, A., & Ishak, A. T. (2022). Pendampingan Pengolahan Limbah Kulit Kacang sebagai Alternatif Pupuk Organik. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 3(2), 267-276.
Wahyuni, N., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Asrina, A., & Isdar, I. (2021, November). Diseminasi Olah Latih Vinegar Alami dari Ballo. Unri Conference Series: Community Engagement, 3, pp. 53-59.
Wulandari, F., Safar, M., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Hasbi, H., & Karmila, K. (2022). Reduksi Buta Aksara melalui Aplikasi Magguru Mabbaca pada Kelompok Remaja Masjid di Desa Pationgi. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 3(2), 197-206.
Wulandari, F., Safar, M., Asfar, M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Hasbi, H., Karmila, K., & Yulita, Y. (2022). Pemberantasan Buta Aksara melalui Aplikasi Magguru Mabbaca. Seminar Nasional Paedagoria, 2, pp. 413-421.
Yasser, M., Istiyana, A.N., Asfar, A.M.I.A., & Kurnia, A. (2021). Transformasi Produk Sekunder Pengolahan Minyak Parede Sebagai Produk Sambel Kerak Minyak. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2).
Published
2023-10-29
How to Cite
Asfar*, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T. A., Ridwan, R., Damayanti, J. D., & Mukhsen, M. I. (2023). Reduksi Limbah Jerami Dan Sekam Padi Sebagai Pakan Ternak Alternatif . Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(5), 1340-1349. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v7i5.15755
Abstract viewed = 96 times
PDF downloaded = 90 times