Pengolahan Limbah Pisang Berbasis Zero Waste pada Kelompok Tani Pao Kalikie

Keywords: Banana chips, Ecoenzyme, zero waste

Abstract

The potential of Maggenrang Village, Kahu Sub-district, Bone Regency as a center for plantation commodities is quite large, especially fruit plantations in the form of bananas. However, banana processing often leaves waste that is not properly processed. Therefore, the implementation of this Community Partnership Program (PKM) activity aims to empower the Pao Kalikie Farmer Group through diversification of processed bananas with a zero waste approach. The activity implementation method consists of three stages, namely counseling, training, and mentoring. The form of activity evaluation can be seen from the results of partner preferences using questionnaires and descriptive analysis. The results of the service showed an increase in partner knowledge and skills in processing bananas into high-value products, namely banana stems and fruits into chips, and the remaining stems and fronds into ecoenzyme. Partner knowledge after the implementation of the activity increased by 92%, and partner skills increased by 90%. This PKM has a positive impact in building the entrepreneurial spirit of partners.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Romi Adiansyah, Universitas Muhammadiyah Bone

Pendidikan Biologi, Universitas Muhammadiyah Bone

Ahmad Zailan, Universitas Muhammadiyah Bone

Agroteknologi, Universitas Muhammadiyah Bone

Andi Muhamad Iqbal Akbar Asfar, Politeknik Negeri Ujung Pandang

Teknik Kimia, Politeknik Negeri Ujung Pandang

Andi Nurannisa, Universitas Muhammadiyah Bone

Pendidikan Matematika, Universitas Muhammadiyah Bone

References

Aryanti, E., & Rahayu, D. N. (2022). Pemberian Pupuk Organik Cair Campuran Kulit Pisang dan Urine Sapi terhadap Kandungan N, P dan K Tanah Gambut. Jurnal Agronida, 8(1), 1-8.
Asfar, A. M. I. A., & Asfar, A. M. I. T. (2023). Polyphenol in Sappan wood (Caesalpinia sappan L.) extract results of ultrasonic-assisted solvent extraction. AIP Conference Proceedings. 2719(1). AIP Publishing.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Thaha, S., Kurnia, A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pelatihan Transformasi Sekam Padi sebagai Biochar Alternatif. Kumawula: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 5(1), 95-102.
Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. M. I. T., Yasser, M., Istiyana, A. N., Nur, A. S. A., Budianto, E., & Syaifullah, A. (2022). Pengolahan minyak parede aroma jeruk sebagai diferensiasi produk Ibu PKK desa Latellang kabupaten Bone. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 13(1), 115-119.
Asfar, A. M. I. A., Mukhsen, M. I., Rifai, A., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. H., Kurnia, A., & Syaifullah, A. (2022). Pemanfaatan Akar Bambu sebagai Biang Bakteri Perakaran PGPR di Desa Latellang. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 6(5).
Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Nur, S., Nurannisa, A., Asfar, A. H., & Kurnia, A. (2022). Diseminasi Pengolahan Dodol Ketan Hitam Berbasis Smart Production pada Kelompok Tani Maddaung. Jurnal Pengabdian UNDIKMA, 3(3), 390-400.
Asfar, A. M. I. T., Nur, S., Asfar, A. M. I. A., Asfar, A. H., Nurannisa, A., & Sudartik, E. (2022). Pemberdayaan Masyarakat melalui Pengolahan Teh dan Kopi Beras Khas Ketan Hitam di Desa Latellang Kabupaten Bone. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 3(2), 255-266.
Azar, M. A. S., Rozi, A. F., Falih, A. A., & Reza, A. F. (2022). Pemanfaatan Batang Pisang Sebagai Pakan Ternak. Jurnal Pengabdian Masyarakat: BAKTI KITA, 3(1), 29-36.
Cahyana, A., Hariyawan, M. Y., Indani, W., & Ramadona, S. (2023). Sistem Cerdas Pemantau Kesehatan Pasien Lanjut Usia Berbasis IoT (Hardware): IoT-based Smart Health Monitoring System for the Elderly (Hardware). Jurnal Elektro dan Mesin Terapan, 9(1), 160-169.
Cristina, A. S., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Sirwanti, S., Sari, T. P., & Nurdin, N. (2022). Pemberdayaan Kelompok Ibu PKK Desa Batulappa dalam Pembuatan Kubanana Liptint Organik Multifungsi. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(2), 277-287.
Erviana, I., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Safar, M., Dewi, S. S., Damayanti, W., & Yulita, Y. (2022). Diseminasi Kelompok Karang Taruna Desa Pationgi dalam Pembuatan Biofoam Kemasan Pengganti Styrofoam. ABSYARA: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 3(2), 298-307.
Laksono, R. A., & Lestari, A. (2023). Pertumbuhan dan Hasil Jamur Merang (Volvariella Volvaceae) Akibat Substitusi Proporsi Limbah Batang Pisang PADA Media Tumbuh. Jurnal Agrotech, 13(1), 40-45.
Manurung, M. N., Fikri, A., Murwanto, B., & Yushananta, P. (2023). Kinerja Beberapa Varian Kulit Pisang Jenis Lokal Terhadap Reduksi Besi (Fe) dalam Air. Ruwa Jurai: Jurnal Kesehatan Lingkungan, 17(1), 1-7.
Maulana, R., Purnama, D. R., Utari, C. E., Sari, J., & Trimerani, R. (2022). Strategi Pemasaran Produk Bakso Kulit Pisang (Bakusang). Jurnal Industri Kreatif dan Kewirausahaan, 5(2).
Mukhsen, M. I., Asfar, A. M. I. A., Rifai, A., & Lasire, L. (2022). Penerapan Biofermentor Sederhana pada Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Akar Bambu di Desa Latellang Kabupaten Bone. Seminar Nasional Hasil Penelitian & Pengabdian Kepada Masyarakat (SNP2M), pp. 420-424.
Novita, S., Sarwedi, S., Amalia, L., Prasetio, P., & Lestari, A. P. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Berbasis Pertanian Melalui Pembuataan Dendeng Jantung Pisang Kepok dengan Substitusi Ikan Teri di Desa Batin. Jurnal Karya Abdi Masyarakat, 6(2), 438-448.
Putri, A., Redaputri, A. P., & Rinova, D. (2022). Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang sebagai Pupuk Menuju Ekonomi Sirkular (UMKM Olahan Pisang di Indonesia). Jurnal Pengabdian UMKM, 1(2), 104-109.
Rasmiati, R., Jafar, M., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Ekawati, V. E., & Riska, A. (2023). Introduksi Olah Praktis Pasta Gigi dari Kombinasi Limbah Cangkang Telur dan Daun Sirih di Desa Pitumpidange. To Maega: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(1), 151-163.
Rasmiati, R., Jafar, M., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Ekawati, V. E., & Riska, A. (2022). Pemberdayaan kelompok Karang Taruna Desa Pitumpidange melalui pembuatan Pasta Gigi ramah lingkungan. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 3(2), 288-297.
Wahyuni, N., Asfar, A. M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Asrina, A., & Ishak, A. T. (2022). Pendampingan Pengolahan Limbah Kulit Kacang sebagai Alternatif Pupuk Organik. ABSYARA: Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 3(2), 267-276.
Sulistyowarni, I., Sundari, S., & Halim, S. (2020). Potensi Komoditi Perdagangan Pisang dalam Rangka Memenuhi Permintaan dan Mendukung Ketahanan Pangan Ditinjau dari Perspektif Ekonomi Pertahanan (Studi di Kabupaten Bogor). Jurnal Pertahanan & Bela Negara, 10(3), 317-342.
Warta, J., Priatna, W., & Srisulistiowati, D. B. (2023). Smart Power Monitoring System CCTV Menggunakan Internet of Thing. TEMATIK, 10(1), 154-159.
Wulandari, F., Safar, M., Asfar, M. I. T., Asfar, A. M. I. A., Hasbi, H., Karmila, K., & Yulita, Y. (2022). Pemberantasan Buta Aksara melalui Aplikasi Magguru Mabbaca. Seminar Nasional Paedagoria, pp. 413-421.
Published
2023-10-29
How to Cite
Asfar, A. M. I. T., Adiansyah, R., Ahmad Zailan, Asfar, A. M. I. A., & Nurannisa, A. (2023). Pengolahan Limbah Pisang Berbasis Zero Waste pada Kelompok Tani Pao Kalikie . Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(5), 1350-1358. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v7i5.15786
Abstract viewed = 82 times
PDF downloaded = 78 times

Most read articles by the same author(s)