Assistance in Independent Fish Feed Production at POKDAKAN Mina Mandiri, Panembangan Village Banyumas

Pendampingan Pembuatan Pakan ikan Mandiri Pada POKDAKAN Mina Mandiri Desa Panembangan Banyumas

  • Purnama Sukardi Universitas Jenderal Soedirman
  • Mustika Palupi Universitas Jenderal Soedirman
  • Rudy Wijaya Universitas Jenderal Soedirman
  • Ren Fitriadi Universitas Jenderal Soedirman
  • Kothoh Syuraikhanah Penyuluh Perikanan Desa Panembangan
  • Indra Hariman Penyuluh Perikanan Desa Panembangan
  • Ufianah Ufianah Universitas Jenderal Soedirman
Keywords: POKDAKAN, pembuatan pakan, formulasi, limbah tulang ikan

Abstract

The purpose of this activity is to improve the competence of fish feed manufacturing and can increase fish sales production. The approach method carried out in this activity is a participatory Participatory Rural Appraisal (PRA) approach starting with a survey and problem identification, socialization and counseling training on making fish meal, training and direct technical guidance on making feed formulations, and assistance in making fish feed. The result of this dedication is that partners know the technology of making feed using available and abundant ingredients so as to reduce production expenditure in fish farming. Counseling and training activities in community service received good enthusiasm from members and partners of direct participants in making fish feed. The result of service activities is that partners gain knowledge and skills in making independent fish feed from waste and local raw materials. Making independent feed is able to increase production profits by reducing production costs incurred. The potential for developing activities can encourage productivity and provision of skills that can be disseminated to the wider community.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Fitriadi, R., Palupi, M., Soedibya, P. H. T., Sari, L. K., & Pertiwi, R. P. C. (2022). Alih Teknologi Pembuatan Pakan Mandiri Pada Kelompok Budidaya Ikan Lele. CARADDE: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 32-38.

Hudayana, B., Kutanegara, P. M., Setiadi, S., Indiyanto, A., Fauzanafi, Z., Nugraheni, M. D. F., . & Yusuf, M. (2019). Participatory Rural Appraisal (PRA) untuk Pengembangan Desa Wisata di Pedukuhan Pucung, Desa Wukirsari, Bantul. Bakti Budaya, 2(2), 3.

Khotimah, B. K., & Haryanto, B. S. D. (2017). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pembuatan Tepung Ikan dari Limbah Ikan di Kepulauan Talango Sumenep Madura. Jurnal Ilmiah Pangabdhi, 3(1), 20-29.

Koten, E., Mondoringin, L. L., & Salindeho, I. R. (2015). Evaluasi Usaha Pembudidayaan Ikan di Desa Matungkas Kabupaten Minahasa Utara. e-Journal Budidaya Perairan, 3(1).

Lisa, M., Lutfi, M., & Susilo, B. (2015). Pengaruh Suhu Dan Lama Pengeringan Terhadap Mutu Tepung Jamur Tiram Putih (Plaeroyusostreatus). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 3(3), 270-279.

Mikkelsen, Britha. (2011). Metode Penelitian Parttisipatoris dan Upaya Pemberdayaan. Jakarta: Yayasan Pustaka Obor Indonesia.

Rahmawati, S. H., Wijayanti, A., Mahmudi, M., Zulkarnain, F., Khoiriyah, B., & Wahidah, N. I. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pemanfaatan Limbah Produksi Ikan Asin Sebagai Bahan Baku Tepung Ikan di Desa Tarahan, Kecamatan Katibung, Lampung Selatan. J-ADIMAS (Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat), 11(1), 49-54.

Rz, I. O., Uthia, R., Jannah, F., & Yandra, A. (2022). Pengembangan Produk Olahan Ikan Patin dengan Penambahan Tepung Tulang Ikan Patin Tinggi Kalsium di Kampung Patin XIII Koto Kampar. Diklat Review: Jurnal manajemen pendidikan dan pelatihan, 6(2), 151-156.

Safitri, N. M., Aminin, A., & Luthfiyah, S. (2020). Pembuatan Formulasi Pakan Apung Ikan Berbahan Baku Lokal. Jurnal Perikanan Pantura (JPP), 3(1), 31-37.

Sayuti, M., & Saidin, S. (2021). Peningkatan Keterampilan Melalui Pelatihan Pengolahan Tepung Ikan Dan Pembuatan Pakan Ikan/Ternak Bagi Masyarakat Pesisir Pulau Doom Kota Sorong. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 5(2), 374-384

SNI, 2715:2013. Tepung Ikan-Bahan Baku Pakan (2013). Badan Standarisasi Nasional.

Wardono, B., & Prabakusuma, A. S. (2017). Analisis Usaha Pakan Ikan Mandiri (Kasus Pabrik Pakan Ikan Mandiri Di Kabupaten Gunungkidul. Jurnal Kebijakan Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 6(1), 73-83.

Yudanto, A. A., Raharjo, T., & Ubed, R. S. (2018). Pendampingan pengembangan produk unggulan kawasan perdesaan pada usaha berbasis komunitas desa cibogo. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 341-346.

Published
2024-02-26
How to Cite
Purnama Sukardi, Mustika Palupi, Rudy Wijaya, Fitriadi, R., Kothoh Syuraikhanah, Indra Hariman, & Ufianah, U. (2024). Assistance in Independent Fish Feed Production at POKDAKAN Mina Mandiri, Panembangan Village Banyumas: Pendampingan Pembuatan Pakan ikan Mandiri Pada POKDAKAN Mina Mandiri Desa Panembangan Banyumas. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 8(1), 219-228. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v8i1.15989
Abstract viewed = 0 times
PDF downloaded = 0 times