Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang Dalam Pemenuhan Gizi Keluarga

  • Rifatul Masrikhiyah Universitas Muhadi Setiabudi
Keywords: balanced nutrition, family nutrition, housewife

Abstract

The prevelency of children's nutritional problems is still high, not only the lack of nutritional problems resulting in children stunting and uderweight; And more nutrients that cause obesity and diabetes. One of the causes of nutritional problems is ignorance about healthy menu and lack of awareness of Kadarzi. This activity aims to improve the knowledge of mothers on balanced nutrition in the fulfillment of family nutrition. PkM is held in Sengon village RT/RW 001/003 kedependants District Brebes in July 2019. The subjects that followed the activities amounted to 25 mothers – housewives. This activity consists of 3 stages including: preparation stage, implementation stage and interview stage. Data is obtained from pre test results and post tests and discussions. Results of this activity is an increase in the knowledge of the mother about balanced nutrition in the fulfillment of family nutrition, there is an increase from 12% to 76%

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adityanti, M.A., Mustikaningsih, D. dan Syamsiatu, N.H. (2015). Faktor-faktor yang mempengaruhi kejadian obesitas pada remaja. Jurnal Gizi Klinik Indonesia. 11(4). 179-190.

Aramico, B., Sudargo, T., & Susilo, J. (2016). Hubungan sosial ekonomi, pola asuh, pola makan dengan stunting pada siswa sekolah dasar di Kecamatan Lut Tawar, Kabupaten Aceh Tengah. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 1(3), 121-130.

Dinas Kesehatan Provinsi Jawa Tengah. 2019. Buku saku kesehatan triwulan 3 tahun 2019. http://dinkesjatengprov.go.id/v2018/dokumen/bukusakutw32019/index.html#p=1. Diakses pada Rabu, 11 Februari 2019 pukul 10.14 WIB.

Irnani, H. Dan Sinaga, T. (2017). Pengaruh Pendidikan Gizi Terhadap Pengetahuan, Praktik Gizi Seimbang Dan Status Gizi Pada Anak Sekolah Dasar. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition). 6 (1). 58-64.

Masrikhiyah, R., 2019. Peningkatan Mutu Pengetahuan Siswa Mengenai Natural Science Di Mi Ikhsaniyah Kupu: Pengenalan Dan Praktik Penggunaan Mikroskop. Randang Tana-Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 39-45.

Octaviani, I.A. dan Margawati, A. (2012). Hubungan Pengetahuan Dan Perilaku Ibu Buruh Pabrik Tentang Kadarzi (Keluarga Sadar Gizi) Dengan Status Gizi Anak Balita (Studi Di Kelurahan Pagersari, Ungaran). Journal of nutrition Collage. 1(1).46-54.

Pormes, W. E., Rompas, S., & Ismanto, A. Y. (2014). Hubungan pengetahuan orang tua tentang gizi dengan stunting pada anak usia 4-5 tahun di TK Malaekat Pelindung Manado. Jurnal Keperawatan, 2(2).

Riset Kesehatan Dasar. (2018). Proporsi Gizi Kurang Dan Gemuk Pada Balita. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Departemen Kesehatan, Republik Indonesia.

Suparmi, Syafrani, & Sumarto. (2019). Pelatihan Teknologi Fortifikasi Daging Ikan Sebagai Sumber Protein Nugget Ubi Kayu Di Desa Tambusai Batang Dui. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1), 181-187.

Warman, J. S., Mardian, V., Suryani, L., & Irwan, F. R. F. I., 2019. Program Pelatihan Penigkatan Kemampuan Bahasa Inggris Anak-Anak Panti Asuhan Melalui Pemberdayaan Mahasiswa. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 280-285.

Published
2020-08-31
How to Cite
Rifatul Masrikhiyah. (2020). Peningkatan Pengetahuan Ibu Mengenai Gizi Seimbang Dalam Pemenuhan Gizi Keluarga. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(3), 476-481. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v4i3.3636
Abstract viewed = 7431 times
PDF downloaded = 6591 times