Buku Saku Pencegahan Stunting sebagai Alternatif Media dalam Meningkatkan Pengetahuan Ibu
Abstract
Stunting is a chronic malnutrition problem that is caused by the lack of consumption of nutritious food in a long period of time, resulting in growth disorders in children, namely the length of the child is lower or shorter than the standard of age. Stunting on childrens has an impact on brain development disruption by delaying children's motor and cognitive development thereby reducing the quality of Indonesian human resources. The purpose of this activity was to increase the mother's nutritional knowledge in Seberang Ulu I District, Palembang through the provision and explanation of stunting pocket handbooks. The implementation of this activity was through home visits to every household that has a under two years. Knowledge test results showed a significant increase from pre-test and post-test means. This activites showed that the pocket handbook was effective in increasing mother's nutritional knowledge (p<0,05).
Downloads
References
Apriani, A., & Kumalasari, M. L. F. (2015). Pengaruh Pendidikan Kesehatan dengan Booklet Terhadap Pengetahuan dan Sikap tentang Deteksi Dini Kanker Payudara pada WUS di Surakarta Jawa Tengah. Jurnal KesMaDaSka, 6(1), 33–37.
Astuti, F. P., & Purwaningsih, H. (2019). Peningkatan Pengetahuan Masyarakat Tentang Stunting dan Gizi Balita di Desa Rogomulyo Kecamatan Kaliwungu. Indonesian Journal of Community Empowerment, 1(2), 19–24.
Astuti, N. B., Sari, E. P., & Felle, G. (2019). Buku Cerita dan Buku Saku sebagai Media Edukasi Gizi untuk Meningkatkan Pengetahuan Sayur dan Buah. Gema Kesehatan, 11(1), 1–7.
Azadirachta, F. L., & Sumarmi, S. (2017). Pendidikan Gizi Menggunakan Media Buku Saku Meningkatkan Pengetahuan dan Praktik Konsumsi Sayur dan Buah Pada Siswa Sekolah Dasar. Media Gizi Indonesia, 12(2), 107–115.
Eliana, D., & Solikhah, S. (2012). Pengaruh Buku Saku Gizi Terhadap Tingkat Pengetahuan Gizi Pada Anak Kelas 5 Muhammadiyah Dadapan Desa Wonokerto Kecamatan Turi Kabupaten Sleman Yogyakarta. Kes Mas, 6(2).
Hadisuyitno, J., & Riyadi, B. D. (2018). Pengaruh Pemakaian Buku Saku Gizi Terhadap Peningkatan Pengetahuan Ibu Balita dan Konsumsi Energi dan Protein Balita. Jurnal Ilmiah-Vidya, 26(2), 60–66.
Kementerian Kesehatan RI. (2018). Situasi Balita Pendek (Stunting) di Indonesia. Jakarta: Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI.
Mitra, M., Septiani, W., Susmaneli, H., & Nurlisis, N. (2019). Meningkatkan Status Gizi Balita Melalui Praktek Pengolahan Makanan Pendamping ASI Buatan Sendiri. DINAMISIA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 208–213.
Ntenda, P., & Chuang, Y.-C. (2017). Analysis of Individual-level and Community-level Effects on Childhood Undernutrition in Malawi. Pediatrics & Neonatology, 59, 380–389.
Pemerintah Kota Palembang Dinas Kesehatan. (2017). Profil Kesehatan Tahun 2016. Palembang: Dinas Kesehatan Kota Palembang.
Rahmawati, N. I., Nugraheni, S. A., & Mawarni, A. (2015). Pengaruh Penggunaan Buku Saku oleh Motivator terhadap Pengetahuan dan Keterampilan Motivator dalam Mengatasi Permasalahan Pemberian ASI (di Kecamatan Sewon Kabupaten Bantul). Jurnal Ners dan Kebidanan Indonesia, 3(2), 64–70.
Sari, I. P., Ardillah, Y., & Rahmiwati, A. (2020). Berat Bayi Lahir dan Kejadian Stunting pada Anak Usia 6-59 Bulan di Kecamatan Seberang Ulu I Palembang. Jurnal Gizi Indonesia, 8(2), 110–118.