Transformasi Produk Sekunder Pengolahan Minyak Parede Sebagai Produk Sambel Kerak Minyak

  • Andi Muhamad Iqbal Akbar Asfar POLITEKNIK NEGERI UJUNG PANDANG
  • M. Yasser
  • Andi Nurul Istiyana
  • Andi Muhammad Irfan Taufan Asfar
  • Ady Kurnia
Keywords: Coconut Oil Crust, Oil Crust Sausage, Secondary Product

Abstract

Coconut oil processing or what is known by the Bugis people in South Sulawesi, namely Parede Oil, leaves a secondary product in the form of oil crust. This oil crust is not fully utilized, especially as a product that can increase its selling value. Therefore, this community service in the form of a community partnership program conducts training in processing oil crust into oil crust sauce. Until now, this product has survived with a shelf life of more than 4 months without the addition of any preservatives. This product is packaged in a chili pot with a net weight of 60 grams. This program has succeeded in improving the skills of partners, namely the PKK Latellang Village, Patimpeng District, Bone Regency, South Sulawesi Province, in utilizing oil crust to become oil-based chili sauce which has high economic value.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Anwar, C., Salima, R. 2016. Perubahan Rendeman dan Mutu Virgin Coconut Oil (VCO) Pada Berbagai Kecepatan Putar dan Lama Waktu Sentrifugasi. Jurnal Teknotan, 10(2), 51-60.

Aprilasani, Z., Adiwarna. 2014. Pengaruh Lama Waktu Pengadukan Dengan Variasi Penambahan Asam Asetat Dalam Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dari Buah Kelapa. KONVERSI, 3(1), 1-12.

Asfar, A.M.I.A., Arifuddin, W., & Rahman, A. 2019. Pengolahan Kayu Sepang Di Desa Biru Kecamatan Kahu Kabupaten Bone. Jurnal Panrita Abdi, 3(2), 97-104. DOI: 10.13140/RG.2.2.19814.16961

Asfar, A.M.I.A., Rifai, A., Ilham, M., Damayanti, J.D., & Asfar, A.M.I.T. Pengolahan Ikan Teri Kering Menjadi Abon Asin Gammi. Dinamisia: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1), 176-180.

Azis, T., Olga, Y., Sari, A.P. 2017. Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Dengan Metode Penggaraman. Jurnal Teknik Kimia, 23(2), 129-136.

Haerani. 2010. Pemanfaata Limbah Virgin Coconut Oil (Blondo). Jurnal MKMI, 6(4), 244-248.

Karaouw, S., Santoso, B., Maskromo, I. 2019. Teknologi Pengolahan Minyak Kelapa dan Hasil Ikutannya. Jurnal Litbang Pertanian, 38(2), 86-94.

Latipah, N., Syarifuddin. 2019. Keterampilan Mahasiswa dalam Membuat Produk Olahan Berbahan Dasar Buah Kelapa. IJIS Edu: Indonesian J. Integr. Sci. Education, 1(2), 115-124.

Marlina., Wijayanti, D., Yudiastari, I.P., Safitri, L. 2017. Pembuatan Virgin Coconut Oil Dari Kelapa Hibrida Menggunakan Metode Penggaraman Dengan Nacl dan Garam Dapur. Jurnal Chemurgy, 1(2), 7-12.

Muharun., Apriyantoo, M. 2014. Pengolahan Minyak Kelapa Murni (VCO) Dengan Metode Fermentasi Menggunakan Ragi Tape Merk NKL. Jurnal Teknologi Pertanian, 3(2), 9-14.

Nurlia., Asfar, A.M.I.T., Asfar, A.M.I.A., Rahayau, A.S., Nurwahyuni., & Ridwan, M.I. Pemanfaatan Tempurung Kelapa, Tongkol Jagung dan Sekam Padi Sebagai Pesetisida Ramah Lingkungan. Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, Universitas Lancang Kuning Tahun 2020.

Salam, A.H., Syahrizal. 2018. PKM-Pengusaha Arang Tempurung Kelapa Desa Bantan Air Kabupaten Bengkalis. Dinamisia-Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2), 278-282.

Yasser, M. Asfar, AMIA., Asfar, AMIT., Rianti, Marlia., Budianto, Eko. 2020. Pengembangan Produk Olahan Gula Merah Tebu dengan Pemanfaatan Ekstrak Herbal di Desa Latellang Kabupaten Bone. Jurnal Panrita Abdi, 4(1), 42-51.

Yuniwati, M. 2018. Pemberdayaan Wanita Di Desa Sedayu Magelang Melalui Keterampilan Memproduksi Virgin Coconut Oil (VCO). Jurnal Dharma Bakti-LPPM IST AKPRIND Yogyarakarta, 1(2), 151-160.

Published
2021-04-25
How to Cite
Andi Muhamad Iqbal Akbar Asfar, M. Yasser, Andi Nurul Istiyana, Asfar, A. M. I. T., & Kurnia, A. (2021). Transformasi Produk Sekunder Pengolahan Minyak Parede Sebagai Produk Sambel Kerak Minyak. Dinamisia : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 384-391. https://doi.org/10.31849/dinamisia.v5i2.5267
Abstract viewed = 590 times
PDF downloaded = 727 times

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2